Vilda nyheter från Moälven – kan snart bli officiell laxälv

MoMathias och Kajsa Landfors njuter av laxens återkomst till Moälven. Foto: Anders Lundin

Det är många som följer händelseutvecklingen i skogsälven Moälven väster om Örnsköldsvik. Äntligen glimmar det hoppfullt av lax och öring igen.

Sportfiskarna har gjort ett besök vid Moälven, där vi möttes upp av eldsjälarna och fiskvännerna Mathias Landfors och Kajsa Landfors i Moliden, några mil upp i systemet. De representerar den nya kullens fiskevårdare som engagerat sig i ån, där flera generationer innan dem också njutit av lax, öring och försökt att skapa bättre livsvillkor för vattenlivet.

Laxen var under flera decennier borta från vattensystemet, men nu blänker det hoppfullt i både stort och smått, genom att det både finns avelsfiskar och att föryngringen fungerar.

– Snart kommer det nog bli officiellt att Moälven är en vildlaxälv. Vi har elfiskat systemet hela veckan och fått laxyngel, säger en glad Mathias Landfors.

Det är Örnsköldsviks kommun och människorna i Moälvsfisket som är dragloket i arbetet kring Moälven, där det bland annat gjorts utsättningar av laxyngel under flera år. Utsättningarna upphörde för 5 år sedan och nu letar Mathias och andra eldsjälar laxyngel i hela Moälvssystemet för att bekräfta att älven är självreproducerande.

Det är sannerligen ett spännande upplopp mot målet. Tänk att få en vildlaxälv bara några stenkast från stadsgränsen!

– Under vintern ska informationen sammanställas av kommunbiolog Dan-Erik Lindberg, som sedan tar processen vidare. Men till våren 2023 ska det i alla fall kunna bli verklighet.

– Det är så vackert här också. Allt fler börjar få upp ögonen för vilken pärla Moälven är, säger Kajsa Landfors där hon sitter på strandbanken nedanför en hölja i bildsköna Moliden.

Det vakar lite fisk i höljan, och sannolikt är det både småharr och öringar som kalasar på de små sländorna som dansar med strömmen. Lax har det passerat också, ett gäng värdefulla individer som klarat den utmanande resan från fjärden och genom lugnvatten, för att slutligen nå reproduktionslokalerna.

Både Kajsa och Mathias poängterar att de båda bara gör en liten del av det omfattande arbetet som gjorts med Moälven. De hyllar samtliga eldsjälar i länet som lagt ned mycket tid innan dem för att Moälven ska kunna klassas som en vildlaxälv igen.

Moälven2En ny generation lax, som fångades under elfiske i Moälven. Foto: Mathias Landfors

Elfisket visar på laxyngel i Moälven och Utterån, tyvärr dock inga yngel ovanför Gottne kraftverk i Moälvens övre delar, eller i norra och södra Anundsjöån.

– Vilket var förutspått utifrån att ingen lax passerat omlöpet vid Kubbe kraftverk, trots ordentligt uppgång utav lax, säger Mathias fundersamt.

Det finns med andra ord insatser kvar att göra för laxen, och det handlar inte minst om vandringshinder.

– Utöver att fortsätta restaurera nya och tidigare restaurerade sträckor är Gottne kraftverk ett hinder för laxen, som inte når alla leklokaler uppströms. Ägaren har varit väldigt tillmötesgående på många områden, men samtidigt har det inte gett tillräckligt resultat. Mer måste göras för att lösa det problemet, konstaterar Mathias Landfors.

Det ska tilläggas att Sportfiskarna också varit inblandade i arbetet med att väcka nytt liv i Moälven. Niklas Wengström och Daniel Wendensten har under sommaren letat fram ett antal flodpärlmusslor i Moälvens huvudfåra. Dessa musslor kommer att ingå i ett försök att få igång en föryngring av musslor i Moälven, allt inom projektet Life Ecostreams. Sportfiskarna återkommer med en rapport kring det senare i höst.
Just nu gläds vi åt framgångarna med laxen, samt applåderar alla som varit inblandade.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv